Nişanlılık Dertli ve Tehlikeli Bir Dönem?
"Nişanlılık niçin önemli ve niçin farkına varmadan birçok gencinin canının yanabileceği bir dönem? Bir öykü içinde anlatmak istiyorum..."
"Nişanlılık niçin önemli ve niçin farkına varmadan birçok gencinin canının yanabileceği bir dönem? Bir öykü içinde anlatmak istiyorum..."
Son derste Bay X, “Evet, işte bu. Tam istediğimi yapmışsın,” dedi ve ekledi “Bunu bir daha yapma. Sadece başkaları istiyor diye sana hiç uymayan, ters gelen bir şeyleri yapma. Kendin olmaktan çıkarsın ve kaybolursun,” diye ekledi. Bu cümle tüm yaşamım boyunca benimle oldu.
"Doğan Cüceloğlu, Türkiye için çok önemli bir fenomeni, “korku kültürü” terimini bize kazandırdı."
Gerçeğe saygı, dürüstlük, sorumluluk ve kendi gözüne hesap vermek gibi değerler burada iş başında. ‘Hayriye’ öğretmenin bu değerler tabanında oluşmuş bir iç disiplini var. Ve bu iç disiplin bu toplumun insanında çok eksik.
Bu emek ve zaman ona mutluluk ve huzur olarak dönüyor; sadece kendine mi, birlikte çalıştığı tüm ekibine! Kendisini ve projede emeği geçen herkesi kutluyorum.
Konuyu biraz daha ayrıntılı incelemek isteyenler için aslı 1951’de yayınlanan ve 60 yıl sonra Türkçe’ye çevrilip 2011 yılında bastırılan Eric Hoffer’in Kesin İnançlılar kitabı iyi bir başlangıç olabilir.
Gedikli Anne’nin o hiç azarlamayan, uzun uzun ders vermeyen, o sevecen sesiyle söylediklerini unutamıyordum.
"Yaşamın bir yolculuk olduğunun bilincinde her anımı Kendi Yaşamımda Kendim Olarak Var Olmak için stratejik bir uyanıklık içinde yaşarım. "
Genç bir üniversite öğrencisi için özgürlük ne anlama gelir? Özgürlük bir gencin nelere sahip olduklarıyla mı, yoksa nasıl var olduğuyla mı ilgili?
"Yaşamımızın her alanında öğrenilmiş cehalet içinde olabiliriz."
"Öğrenen insanın yaşamı ise hiç bitmeyen bir maceradır; her olay, her ilişki, her bakış ve her söz onun zihninde yeni bir boyut açabilir."
Bilin ki çocuğunuz sizi kızdırmıyor, siz çocuğun bir sözüne ya da davranışına kızıyorsunuz.
“Korkuya dayalı disiplin ortamında saygı ve güven gelişemez.”
“ Kendi kendime düşündüm; dört yılda böyle bir şeyi gün be gün nasıl inşa ettiler, helal olsun yani. ”
Bir öğrencim, anneannemin ölümünden sonra yaşadığım en büyük trajedi anne babamın ayrılması oldu, dedi.
Bu iki mirasla çocuk yetiştirmeye özen gösteren ana babalara selam olsun!
"Sohbet oluşturabilmek ve sohbet içinde kalabilmek için olgun, birçok şeylerin farkında olan donanımlı bir insan olmak gerekir."
"Bir insanla paylaştığınız zeminler kadar iletişim kurabilirsiniz."
"Kişi ifade etmedikçe olaylara ne anlam verdiğini anlayamazsınız. Anlam kişinin iç dünyasında oluşur; bu dünya kişinin 'mahrem' dünyasıdır."
"Biriyle sohbet içine girip o sohbeti devam ettirebilmek için gözlemleyen bilince ulaşmış olmak gerekir."
"Suçluluk duygusunun kaynağını anlaman gerek. Çünkü bu suçluluk duygusundan kurtulmadıkça senin kendini sevmen mümkün değil."
"Savaşçı niyetinin saflığını keşfetmiş biridir; yaratmak istediği geleceği niyetinin saflığında yaşatır."
"Unutmayın ki, farkında olmadığımız şeyin tutsağıyız."
"Kendi gerçeğimizi kabul etmek niçin zor? Çünkü doğduğumuz andan itibaren birileri sürekli kulağımıza, "sende bir bozukluk var!" diye fısıldandı."
"Başkalarıyla sohbet edebilmek için, önce kendinizle sohbet içinde olabilmeyi becermeniz gerekir."
"Olgun insan, kişinin her an için bir tek gerçeği olduğunun farkındadır; bu gerçek kişinin algıladığı gerçektir, yani onun fenomen dünyasıdır. O nedenle olgun insan bireyin fenomenini yargılamaz."
"Ben çocuğuma şöyle diyorum, babası böyle diyor; ne yapacağımı şaşırdım, ne diyeyim bu çocuğa?"
"Bir kişinin gönlünün muradını keşfetmesine yardımcı olmak istiyorsanız, o kişiyi dinleyin. Sizin dinlemeniz sayesinde kişi kendini daha iyi anlayacak ve gönlünün muradını keşfedecektir."
"İnsanın kendi yaşamını kendi özgür iradesiyle yönetmesinin ötesindeki bütün seçenekler sağlıksızdır ve mutlaka yaşamın anlamından, coşkusundan ve gücünden kaybettirir."
"Dede torunuyla bu etkileşimin zenginliğinin farkında olmayabilirdi. Ve o zaman yaşamında ne kadar özel ve anlamlı bir anının kaybolduğunu fark edemezdi."