İşte O Gün, Sigarayı Bıraktığım Gündür!

"Biz öğretmenlerin öğrenciler üzerinde elbette çok etkisi var, ancak onların da bizde yarattığı değişimler mesleğin yapı taşı diye düşünüyorum."

Olabileceğinin en iyisini olmayı istemek kolay! Ama gelişmek, değişmek, farkına varmak, karar vermek ve verdiğin kararı uygulamak bilinç ister. Kararlılık ve irade ister. Zor iştir! Aşağıdaki mektubu yazanın bir öğretmen olduğunu bilmek beni çok, ama çok mutlu etti. Lütfen okuyun:

**

Sayın Cüceloğlu,

Ben öğretmenim ve ne yazık ki bu anlattığım olay öncesi sigara kullanıyordum. Teneffüsleri iple çekiyor, bir nefes sigara için çocukların teneffüste benimle geçirmek istedikleri vakti çalıyordum.

Bir gün bir erkek öğrencim benimle ders hakkında konuşmak istedi. Teneffüs süresi yeni bitmiş, sınıflara dağılıyorduk. Elbette yine sigara içmiş bir şekilde sınıfa giriyordum. Öğrenci konuşmak istediği konu hakkında yanıma geldi, ben de ne dediğini daha iyi duyabilmek için ona doğru eğildim. Çocuk o anda üzerime sinen o pis kokuyu hissetti ve boğulurcasına öksürmeye başladı. “Öğretmen hiç pis kokar mı, çok kötü kokuyorsunuz öğretmenim!” dedi.

O an kendi çocukluğum aklıma geldi. Annem de sigara içerdi biz çocukken. Okuduğum hikayelerde annelerin melekler gibi temiz olduğu, annelerin mis koktuğu yazardı. Annem melek gibiydi, ama hiç de mis kokmuyordu. Çocukluğumda hissettiğim o hayal kırıklığını öğrencimde gördüm. Gözünde belki ben de melekler gibi temizdim, ama mis gibi kokmuyordum.

Geçmişimdeki hislerim ile aldığım tepki o kadar birbirine uyuyordu ki kilidi açan anahtarı bulmuştum işte. Yalnız iyi ders anlatan öğretmen değil; giyimi, duruşu, çocuklara olan saygısı ile de hatırlanan öğretmen olmalıydım.

Biz öğretmenlerin öğrenciler üzerinde elbette çok etkisi var, ancak onların da bizde yarattığı değişimler mesleğin yapı taşı diye düşünüyorum.

Ve işte o gün, sigarayı bıraktığım gündür.

**

Değerli öğretmenim sizi tanıdığım için mutluyum. Öğrenci pis koktuğunuzu söylediği zaman ona haddini bildirmek yerine ne dediğini duymuş, anlamlandırmış ve “öğretmenlik yapmanın” ötesine geçerek gerçekten “öğretmen olmanın” ne olduğunu anlamışsınız. VE GEREĞİNİ YAPMIŞSINIZ!

Madem insan olarak doğduk, olabileceğimizin en iyisi olmaya çalışmak görevimiz. Alkışlıyorum!

Selamlar, sevgiler, saygılar! (16.11.2019)

Yorumlarınızı Paylaşın

GÖNDER

0 Yorum

  1. Henüz yorum yapılmamış.
Güncel Video

Çaresizlikten nasıl kurtuluruz?

‘İyimser’ ve ‘kötümser’ olmak arasındaki fark nedir? Çaresiz mi doğuyoruz? Neden depresyona giriyoruz?