Biz Bilincine Ulaşmak Kolay Değildir
“Yaşamın tümü birbiriyle ilişki içinde olan, sürekli birbirini etkileyip yönlendiren binlerce etkenin oluşturduğu dev bir matris içinde oluşur, yapılanır, biçimlenir."
Sokaktaki pislik ve çöpün, adam kayırmanın, rüşvet almanın, kul hakkı yemenin temelinde sizce ne var? Bu yazımda kısaca ona değineceğim. Biz sorumluluğunda vatandaş olamayışımız toplum olarak temel sorunumuzdur.
Değerli okurlarım, bir insanın biz bilincini oluşturması, biz bilincine ulaşması kolay değildir. Aileden, okulda eğitimden ve sosyal hayatta toplumdan beslenmesi gerekir. Olgunlaşarak biz bilincine ulaşan birey şunun açık seçik farkına varmış, görmüş ve doğruluğuna iman etmiş olur:
“Yaşamın tümü birbiriyle ilişki içinde olan, sürekli birbirini etkileyip yönlendiren binlerce etkenin oluşturduğu dev bir matris içinde oluşur, yapılanır, biçimlenir. Her etken doğrudan ya da dolaylı diğerini mutlaka etkiler. Bu çok dinamik etkileşim ağından kişi kendini yalıtamaz. Yalıttığını sanabilir; ama ancak kendini aldatır.” Biz bilinci bu etkileşimin farkına varmasını sağlayan bir olgunlaşma süreci içinde oluşur. Ailede karıkoca, anne baba çocuk, okulda müdür öğretmen, öğretmen öğrenci, öğretmen veli arasında BİZ BİLİNCİ oluşmadan bir toplumda biz gerçeğini anlamış, kavramış, özümsemiş vatandaş yetişemez.
Biz sorumluluğunda vatandaş olamayışımız toplum olarak temel sorunumuzdur. Sokaktaki pislik ve çöpün, adam kayırmanın, rüşvet almanın, kul hakkı yemenin temelinde bu vardır.
Doğan Cüceloğlu (17.10.2019)
0 Yorum