İnsan Her Koşulda (Ayşe Bilge Selçuk)
"İnsan neyi neden yapar? Bebeklikten başlayan, hatta kuşaklar arası devam edebilen eğilimler insan gelişimini nasıl etkiler? Olumsuz yaşantıların getirdiği döngü nasıl kırılabilir?"
İnsanı insan yapan aklı kadar kalbidir de…”
İnsanın yaşam yolculuğu zorludur. Tıpkı çocukların hızla boy attıkları gelişme dönemlerindeki “büyüme ağrıları” gibi, psikolojik gelişmede de zorlanma büyümeyi beraberinde getirir. Zorlanma yoksa, gelişme de sınırlıdır.
İnsan bazen çocuktur, bazen anne, bazen baba… Bazen isyankârdır, korkularına kapılan ve şiddete yönelendir. Bazen de rehberlik eden, destan yazandır. Empati de şefkat de ona dairdir. Şartlar değişir, düşünceler, duygular, tepkiler değişir, her deneyim değişim yaratır. Ancak, insan her koşulda insandır.
İnsanı insan yapan özellikler nelerdir?
• İnsan neyi neden yapar?
• Bebeklikten başlayan, hatta kuşaklar arası devam edebilen eğilimler insan gelişimini nasıl etkiler?
• Olumsuz yaşantıların getirdiği döngü nasıl kırılabilir?
Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi, gelişimsel psikoloji ve psikopatoloji uzmanı Prof. Dr. Ayşe Bilge Selçuk, bu kitapta, tüm zayıf yanlarına rağmen, insanın “insan olmak” için gösterdiği müthiş çabayı anlatıyor. Yer yer bilimsel çalışmalara, bazen edebiyata, sinemaya bakıyor. İnsan her koşulda, bağımlı olmadan bağlı kalmayı, toplumun içindeyken de kendi olabilmeyi, büyümekten öte yetişmeyi, hayatta kalmayı değil yaşamayı tarif eden, hem akla hem kalbe yaslanarak “Bu kısırdöngüden çıkış var!” diyen, kendisinden başlayarak insanı anlamaya ve yine kendisinden başlayarak çocuğunu yetiştirmeye yönelen herkes için rehber.
“Ayşe Bilge Selçuk araştırmalarındaki bilimsel titizliği ile akıcı ve anlaşılır anlatımını birleştirince ortaya çıkan yazıları okumak zevkli, zihin açıcı. Anne-babalık ya da insan gelişimi hakkında kalıp bilgilerin ötesine geçmek isteyen, ne olup bittiğini sahiden merak edenler, anlamak isteyenler için bir kitap.”
Yankı Yazgan
0 Yorum